Opening 25 april 2015

Opening 2015

Coffee- tea- en lunchroom Sugar or Spice opent deuren

ZAKELIJK  |  13 mei 2015   |   reageer   |   Door de Dichtbijredactie (Witte Weekblad)

1 / 1

WARMOND – ‘Sugar and Spice and everything nice’, citeert Amanda Scheerder glimlachend een Engels liedje, waarmee ze meteen duidelijk maakt wat er geboden wordt in coffee- tea- en lunchroom Sugar or Spice die zaterdag 25 april de deuren opende.

Amanda maakt een knipoog naar de Engelse keuken: ‘Alles wat we hier aanbieden is homemade en de klant kan kiezen uit hartig en zoet. We schenken goede koffie van Jones Brothers Company. ‘Soetkoekie’ We zijn er trots op dat wij als eerste professionele horecagelegenheid deze in Nederland gebrande bonen kunnen gebruiken. Bij de koffie krijgt iedereen een Zuid-Afrikaans ‘soetkoekie’ en we hebben brownies, scones, worteltaart, cheesecake en melktaart. Daarnaast serveren we lunchgerechten als een quiche, club sandwich en een tosti met lekker streekbier of een goed glas wijn.’ Samen met haar vriendin Joke Schwebke heeft Amanda Scheerder de fleurig ogende zaak opgezet: ‘Hiermee volgen we een passie van ons allebei. We zochten een locatie en intussen verzorgden we de catering voor bruiloften en partijen om naamsbekendheid te krijgen. Hier in dit mooie oude pand hebben we flink verbouwd en alles zelf ingericht, in een frisse trendy retro stijl die gezellig en huiselijk aan doet. Ontmoetingsplek We hopen dat het hier zo aanslaat, dat het een soort ontmoetingsplek wordt in het dorp. Een plek waar mensen gratis Wifi kunnen gebruiken, aan de stamtafel lekker koffie kunnen drinken, een tijdschrift lezen en bijkletsen. Ik verzamel al jaren brocante serviezen en de thee wordt hier geserveerd in van die leuke ouderwetse kop-en-schotels.’ Biologisch We hechten waarde aan duurzaamheid en aan biologische producten; zo halen we de kaas bij de boer. Aan de wanden hangen schilderijen gemaakt door een vriendin. Ze zijn te koop, maar zo lang ze hier hangen sieren ze de wanden.’ Klanten die ter ere van de opening een bezoekje brengen, reageren enthousiast: ‘Wat ziet het er prachtig uit! En het smaakt zo lekker!’ De openingstijden zijn van 10.00 tot 17.00 uur, maar in de zomer is het de bedoeling dat de zaak een uurtje eerder open gaat zodat er ook ontbijt geserveerd kan worden. Dit kan weer voor de waterrecreanten aantrekkelijk zijn. Sugar or Spice is te vinden aan de Dorpsstraat 46.

Wandeling Warmond met Anja

Anja

Anja

Toen ik, Anja Schrage, in 1986 in Warmond kwam werken zei mijn toenmalige manager dat je echt wat van de Warmondse geschiedenis moest weten als je hier kwam werken. Zo’n klein dorp, wat kan dat nou voor geschiedenis hebben dacht ik. Nou dat was een enorme vergissing. Ten eerste was het inderdaad belangrijk om wat van de geschiedenis te weten en daarmee dus van gevoeligheden tussen families, maar aan de andere kant bleek Warmond ook een enorme geschiedenis te hebben, die in feite verre de kleine oppervlakte overstijgt.

Ik heb geen geschiedenis gestudeerd, maar was al heel vroeg met geschiedenis bezig, maar ja wat moet je kiezen: kerkgeschiedenis en kunstgeschiedenis hebben ook mijn belangstelling. Ik had het op al die punten niet beter kunnen treffen dan in Warmond. Ik werd lid van Historisch Genootschap Warmelda en zat al snel in het bestuur. Ik ging rond 1989 wandelingen organiseren en steeds meer bleek de enorme rijke geschiedenis van Warmond: alleen al de rijke kerkgeschiedenis met twee kloosters, een groot seminarie; remonstranten die in Leiden werden vervolgd waren welkom in Warmond. Hoe zit dat met die groep Rozenkruisers en Waarom zijn de Rijnsburger Collegianten in Warmond ontstaan? Oud Katholieken en Warmond, weer een ander hoofstuk.

Cultuurgeschiedenis: Wat hebben Bertus Aafjes, Betje Wolff en Aagje Deken, Michel van der Plas, Maarten ’t Hart en Hiëronymus van Alphen met Warmond te maken? Dat de kunstschilder Jan Steen in Warmond woonde mag bekend zijn, maar ik wist weinig over Pieter Geraedts, die zovele schilderijen maakte voor bidprentjes. En wat te denken van de schilders van de Haagse School, die vrijwel zonder uitzondering ook in Warmond werkten. Floris Verster, Harm Kamerlingh Onnes enz. Ook de schoonvader van Jan Steen, Jan van Goyen, schilderde en tekende in Warmond. Carel de Moor, nu vrijwel onbekend, maar in het Uffizi in Florence en in de Hermitage in Sint Petersburg hangen zijn schilderijen, zelfs een portret van Tsaar Peter de Grote.

De 80-jarige oorlog vond niet op Warmonds grondgebied plaats, maar dit kleine dorpje aan de Leede draagt er wel de sporen van. De gouverneur Generaal van Nederlands Indië en die van Suriname vonden hier hun woonplaats. Abraham Kuyper, oprichter van de VU in Amsterdam, maar ook minister president vond hier zijn echtgenote.

En dan al die buitenplaatsen met hun vaak enorme geschiedenis, de middeleeuwen met 4 of zelfs meer grote kastelen, de soms wat aparte banen met het Huis van Oranje.Ja, die notaris had gelijk: ik moest niet wat van de geschiedenis weten, maar ik wil er steeds meer van weten en het is heerlijk om dit al meer dan 25 jaar tijdens rondwandelingen en lezingen te mogen vertellen. Inmiddels ben ik mede-redacteur van het tijdschrift van Warmelda De Hekkensluiter, waar ik de mogelijkheid heb weer nieuwe zaken aan de lezers te laten weten. Geschiedenis houdt nooit op en verveelt nooit.

Anja Schrage (60) Geboren in Wainschoten, maar nu een ”echte” Warmonder.

Wij van Sugar or Spice nodigen u uit na deze mooie en vermoeidende wandeling bij ons met reductie een kop koffie te drinken.
De wandeling is € 3,- , inclusief een kop koffie.

Anja verzorgt deze wandeling elke 1e zondag van de maand.  Vertrek vanaf de pomp.

kasteel Warmond

kasteel Warmond